Durf te vragen

Durf te vragen

Wat levert de kunst van vragen stellen op?

InspiratieOntbijt_Partner_in_Marketing_Durf_te_Vragen wb

Echt contact maken in een gesprek valt soms niet mee. We zijn snel afgeleid of bezig met wat we zelf willen zeggen. Doordringen tot de kern vraagt aandacht.

En herken je dit: als iemand een probleem ventileert, dat je opzoek gaat naar een oplossing. Terwijl juist de vraag achter die vraag ontdekken de kunst is. Dan kun je pas iets voor elkaar betekenen. Naast iemand gaan staan maakt dat er een dialoog ontstaat. Je trekt samen op, gaat co-creëren, met je opdrachtgever, je collega, een medewerker of bijvoorbeeld je partner. De juiste vragen stellen in een gesprek, maakt dat je op plekken komt waar je nog nooit bent geweest.

Hoe bouw je een dialoog op? 

Inspirator deze ochtend was Lisanne Eblé-Bekman. Lisanne is ervaringsdeskundige en begeleider in de opbouw van een goede dialoog. Ze volgt een master Leiderschap aan de Hanze Hogeschool in Groningen en is consultant bij het IMO netwerk. Een instituut voor mens- en organisatie ontwikkeling. IMO leidt topmanagers op in horizontaal leiderschap.

Lisanne leidde de ochtend in met de 4 essenties van horizontaal leiderschap. Dit kader werd geschept om aan te geven dat iedere professional een vorm van leiderschap toont in zijn vakgebied. Waarbij de kracht van een dialoog essentieel is. Als je die als leider goed weet te faciliteren, en op gang weet te houden, om het proces tot een volgende stap te brengen, dan gaat het stromen. Om dit te ervaren werd als opwarmer gefilosfeerd over kunst. Zodat ieder los van zijn eigen context naar een vraagstuk, in dit geval het kunstwerk, ging kijken.  Hier was geen oplossing te vinden, maar enkel het waarnemen en echt kijken om tot inzichten te komen.

Na deze opwarmer waren de deelnemers zelf aan de beurt. Enkel vragen stellen naar aanleiding van een vraag die iemand inbracht. Deze oefening leverde het antwoord op de vraag van het thema:

Wat levert de kunst van vragen stellen op? -> Focus, helderheid, mildheid, begrip en inzicht in een volgende stap.

Bekijk hier de Prezi. 

Daniella Teunissen

No Comments

Post a Comment